Friese gemeenschapsgevoel: wat is het?
'Gevoel is een innerlijke beleving van een bepaalde gebeurtenis.' Op deze manier wordt gevoel gedefinieerd op Wikipedia. Helaas wordt het begrip 'het Friese gemeenschapsgevoel' niet op deze website gedefinieerd en is het niet zo makkelijk achter de betekenis van dit begrip te komen.
Het is lastig om een definitie te geven voor het Friese gemeenschapsgevoel omdat het om een gevoel gaat. Voor elke persoon kan dit gevoel anders zijn. Iedereen geeft een andere betekenis aan zijn of haar Friese gemeenschapsgevoel. Om toch een idee te krijgen van dit gevoel hebben Simone de Milde, Sytse Bisschop, Froukje Pool-Smeding en Hein Kuipers geprobeerd uit te leggen wat zij verstaan onder het Friese gemeenschapsgevoel. Zie hiervoor de video hieronder.
Weet u nog niet wie deze personen zijn? Klik dan hier voor vier portretten over deze personen.
Ingebeelde gemeenschap
Als Simone de Milde, Hein Kuipers, Froukje Pool-Smeding en Sytse Bisschop denken aan Friezen of Friesland komen ze met woorden als: een onderlinge verbondenheid, veilig en vertrouwd voelen en warme gevoelens. Het is merkwaardig dat zij deze woorden betrekken op mensen die ze nog nooit hebben ontmoet. Amerikaans antropoloog en psycholoog Benedict Anderson heeft hier een theorie over ontwikkeld. Friesland kan vergeleken worden met een ingebeelde gemeenschap. Dit is een gemeenschap waarvan de leden elkaar nog nooit persoonlijk hebben ontmoet, maar onderling wel een binding voelen. Niet alle Friezen hebben elkaar ontmoet, maar toch zijn Friezen erg betrokken met elkaar.