Verklaring voor mienskip vormen
Mensen hebben behoefte aan het wij-gevoel, de saamhorigheid, solidariteit en loyaliteit die bij een gemeenschap horen. Volgens Edwin Klinkenberg, socioloog bij de Fryske Akademy is ‘verbonden willen voelen’ de voornaamste reden voor het vormen van een gemeenschap. Dat mensen graag in contact komen met andere mensen is helder, maar de reden van deze behoefte is nog niet helemaal duidelijk. Theo Hoijtink, auteur van het boek ‘Cohesieve krachten in groepen’, Siegward Lindenberg en Pier Bergsma, bestuurslid van de Ried fan de Fryske Beweging (Raad van de Friese Beweging), gaven hier een verklaring voor.
Primaire en secundaire motieven
Theo Hoijtink zegt in zijn boek dat mensen onbewust de behoefte hebben om groepen te vormen. De belangrijkste levensbehoeften van de mens zijn voedsel, water en onderdak. Volgens Hoijtink hoort ook groepsvorming binnen dit rijtje. Dit noemt Hoijtink het ‘primaire motief voor het vormen van groepen’. De mens kan, net als voedsel, water en onderdak, niet zonder groepen. Naast het primaire motief zijn er ook secundaire motieven voor het vormen van een gemeenschap, zoals: veiligheid, gezelligheid, steun en materieel voordeel.
Fysieke en sociale doelen
Siegward Lindenberg zegt ook dat mensen onbewust groepen vormen. Wanneer iemand een groep vormt, doet hij dat omdat hij een bepaald doel wil bereiken. Hij zoekt daarbij mensen die ditzelfde doel nastreven. Lindenberg onderscheidt in zijn onderzoek naar het gemeenschapsgevoel in Nederlandse wijken twee doelen: fysieke en sociale doelen. De fysieke doelen bestaan uit het beschikken over voldoende eten, een dak boven het hoofd en een comfortabel gevoel in de groep. De sociale doelen zijn: de acceptatie van de groep en aardig gevonden worden door de groep.
Zijn Friezen beter in een gemeenschap vormen?
Globalisering en economische omstandigheden
Pier Bergsma komt met een ander aspect dat ook invloed kan hebben op groepsvorming. Bergsma is bestuurslid van de Ried fan de Fryske Beweging. Dit is een belangenorganisatie die zich inzet voor de Friese taal en cultuur. Bergsma schreef een essay over de bedreiging van de Friese identiteit. Hij denkt dat mensen meer behoefte hebben aan gemeenschap in deze tijd van globalisering en onzekere economische omstandigheden. "Mensen hebben behoefte aan zaken die horen bij het eigen leven, eigen taal, eigen overtuigingen en eigen regio. Dat laatste geldt vooral voor regio's met een duidelijke identiteit, zoals Schotland en Friesland."
Bergsma zegt dus dat Friezen behoefte hebben aan zaken die horen bij hun eigen regio, omdat zij een duidelijke identiteit hebben. Is dat het wat Friezen anders maakt? Zouden Friezen misschien beter zijn in het vormen van een gemeenschap, simpelweg omdat ze Fries zijn?