top of page

Vrijmetselarij

Dit is Hein Kuipers. Het is inmiddels twintig jaar geleden dat hij lid werd van de vrijmetselarij in Sneek. Via zijn vrouw ontmoette hij twee vrijmetselaren en werd hij nieuwsgierig naar deze mysterieuze broederschap. Hij meldde zich aan bij de loge Concordia Res Parvae Crescunt in Sneek. Sindsdien heeft hij daar vrienden voor het leven gemaakt. Ondanks het leeftijdsverschil tussen hem en de andere broeders voelt hij zich erg met hen verbonden. Naast de broederschap zijn de sfeer, het mystieke en de geheimzinnigheid zaken die hem naar de vrijmetselarij trokken. Bent u benieuwd geworden naar Hein Kuipers en zijn broeders? Klik op de video hieronder om erachter te komen waar de vrijmetselaren zich mee bezig houden. 

Het ontstaan van de vrijmetselarij 

Er wordt nog altijd over gediscussieerd: wanneer is de vrijmetselarij ontstaan? Niemand die het helemaal zeker weet. Aangenomen wordt dat de vrijmetselarij is ontstaan in de Engelse en Schotse bouwcorporaties van de late middeleeuwen (tussen 1250 en 1500). Schotse verenigingen kwamen bij elkaar omdat de Schotse Reformatie elke vorm van gezelligheid uit de godsdienstbeleving verbannen had. Daardoor ontstonden er vergaderingen waarbij de mannen gezellig bij elkaar zaten, maar ook spraken over inhoudelijke zaken. Pas in 1717 is de eerste vrijmetselarij in georganiseerde vorm opgericht. Daarna is de vrijmetselarij in omvang toegenomen.

De vrijmetselaren zeggen zelf dat geheimhouding vooropgesteld wordt omdat er dan vrijuit met elkaar gediscussieerd kan worden, zonder dat de inhoud van de gesprekken naar buiten komt. Deze geheimhouding heeft kennelijk een aantrekkingskracht, maar vormt tegelijkertijd ook een grote achterdocht. De vrijmetselarij werd namelijk in de 19e eeuw door de Rooms-katholieke Kerk verboden. In de jaren die volgden werd de vrijmetselarij in totalitaire regimes van bijvoorbeeld Adolf Hitler en Francisco Franco opgeheven en werden de leden vervolgd. Inmiddels is de band tussen de Rooms-katholieke Kerk en de vrijmetselarij een stuk beter, maar de vrijmetselarij wordt nog steeds als mysterieus beschouwd. 

 

Benieuwd naar de vrijmetselarij in Sneek? Klik dan hier!

bottom of page