Leeuwarden Culturele Hoofdstad in 2018
'Samenwerken aan de projecten die we willen verwezenlijken. In alle steden en dorpen van Friesland. Maar ook met de rest van Nederland en Europa. Iepen mienskip dus. Zo wil de organisatie van de Culturele Hoofdstad aan de slag gaan: met een uitgestoken hand naar iedereen die wil bijdragen én wil leren. Om er samen iets onvergetelijks van te maken.'
Organisatie van de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018
De Culturele Hoofdstad van Europa is een kunstevenement in Europa. Jaarlijks worden één of meerdere steden uit verschillende landen gekozen.
In september 2013 maakte de jury bekend dat ze unaniem hadden gekozen voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. “De unieke betrokkenheid van Friezen bij hun naaste omgeving, familie, buren, verenigingen, korpsen of koren, maakte tot ver in Europa grote indruk.” Leeuwarden zette zichzelf als underdog neer, een stad met het kleinste budget die zich toch wilde richten op zo veel mogelijk cultuur. Het idee was dat Friesland samenwerkt om dingen te bereiken, met het motto 'mienskip'. Mienskip wordt tevens het thema van de evenementen die in 2018 in Friesland zullen plaatsvinden. Kijk naar de video hiernaast om een beeld te krijgen van wat er in 2018 gaat gebeuren.
De organisatie van CH2018 wil alle Friezen, maar ook de rest van Nederland oproepen om mee te doen en te helpen in 2018. Iedereen en dus ook Simone de Milde, Sytse Bisschop, Hein Kuipers en Froukje Pool-Smeding kan een rol hebben tijdens de evenementen. Dit kan bijvoorbeeld door zelf een festival te organiseren, een kunstwerk te maken of door te helpen met geplande projecten.
De Noordsterren
“Je kan en wil er niet om heen”, aldus Simone de Milde. Haar droom voor 2018 is een groot internationaal improvisatiefestival te organiseren. Elk jaar is er in Amsterdam al zo’n festival en de CH2018 leek haar een goede aanleiding om hetzelfde in Friesland te organiseren. Het lijkt haar geweldig dat alle improvisatiegroepen in Friesland samenwerken tijdens een improvisatiefestival. Daarnaast wil ze ook improvisatieclubs uit de rest van Nederland uitnodigen.
Concordia Res Parvae Crescunt
Bijna tweehonderd jaar geleden, in het jaar 1818, is de vrijmetselarij in Sneek opgericht. Een hele goede reden om tijdens CH2018 ook aandacht te besteden aan deze vrijmetselarij. Hein Kuipers vindt dat de vrijmetselarij en CH2018 iets gemeen hebben. “Het openstellen voor andermans ideeën, cultuur en visie is iets wat terugkomt in de vrijmetselarij, maar ook in de evenementen in 2018.”
Burmania
De scoutingvereniging Burmania uit Leeuwarden organiseren jaarlijks activiteiten in en rondom Leeuwarden zoals een vossenjacht. Sytse Bisschop verwacht dat deze evenementen ook in 2018 zullen plaatsvinden, maar dan groter. Hij denkt dat CH2018 een goede manier is om de scouting in Friesland te promoten en hij wil hier ook zeker aan meehelpen. "Bij de scouting plannen we niet verder dan een jaar vooruit, dus er zijn nog geen concrete plannen. Maar als er iets groots opgezet gaat worden, dan sluit ik mij hier graag bij aan!”
Hein Kuipers zou graag zien dat de vrijmetselarij als minder geheimzinnig wordt gezien zodat het toegankelijker wordt voor het publiek. “We willen de drempel verlagen door het publiek op gewone avonden uit te nodigen in plaats van alleen op de open avonden.” De vrijmetselarij moet dus meer open zijn, maar volgens Kuipers is het belangrijk dat de vrijmetselarij nog steeds mysterieus is. “Je gaat ook niet naar de film als je al precies weet waar hij over gaat. Je moet verrast worden. Zo werkt dat ook bij de vrijmetselarij.”
't Friesche Haagje
Froukje Pool-Smeding wil voor CH2018 een dag organiseren waarbij ze alle Friezinnen uitnodigt voor bijeenkomst die in teken zal staan van plezier, vriendschap en verbondenheid. “Hiermee willen we het gemeenschapsgevoel over grenzen heen tillen. We willen op dat moment een open gemeenschap creëren met de grondgedachte van de Red Hat Society: plezier en vriendschap.”